Menu

Další

Tiskové konference

Tlačová konferencia DAC Dunajská Streda

konec

14.02.2018, 09:30 • MOL Aréna, Dunajská Streda • Milan Vrábeľ sk

Súpiska pre jarnú časť Fortuna ligy 2017/18:

Brankári: Száraz, Macej, Slávik, Jedlička
Obrancovia: Huk, Kone, Koštrna, Živković, Davis, Šatka, Záhumenský, Blackman
Stredopoliari: Ljubičić, Vida, Kalmár, Pambou, Herc, Aluku
Útočníci: Mervó, Pačinda, Černák, Divković, Čmelík

Tréner: Marco Rossi
Asistenti trénera: Cosimo Inguscio, Giovanni Costantino, Branislav Fodrek
Tréner brankárov: Martin Raška
Rehabilitačný odborník: Lukáš Hačkulič
Lekári: Marián Jančár, Zsolt Fegyveres
Masér: Vojtech Nagy
Vedúci mužstva: Karol Pecze (10:33:27)
Máme za sebou tlačovú konferenciu klubu DAC Dunajská Streda, kde sme sa dozvedeli informácie o novinkách klubu, o transferoch, nových posilách, o napredovaní mládežníckej akadémii, o celkovej práce klubu a pripravenosti na jarnú časť ročníka.

So slovami, že štvrtý celok uplynulej jesennej časti Fortuna ligy začína jarnú časť sezóny na pôde Senice sa s vami lúči Milan Vrábeľ a prajem vám príjemný zvyšok dňa.

Ďalšie otázky už prítomní novinári nepodali, a tak dnešná tlačová konferencia bola ukončená.
Otázka na Rossiho: Spomínali ste, že máte veľmi mladé mužstvo. Ste pripravený zvládnuť s ním tréningy? Sú hráči dostatočne disciplinovaní?

"Úprimne môžem povedať, že máme profesionálny tím, možno máme jedného vtipálka, ale to nie je problém. Dávam hráčom to, aby dávali do tréningov všetko. Teraz sú mladí, avšak o rok budú opäť v inej pozícii. Čas plynie rýchlo. Motivujem hráčom, aby pracovali, aby boli o ten rok lepší. Ďalej sa snažím dbať aj na to, aby hráči vedeli hrať pre osemtisíc ľuďmi, zvládnuť napríklad piskot. Pripravujem ich teda aj aby boli pripravení zo psychologickej stránky."
Majiteľ Világi vás netlačí za titulom alebo Európou. Ako sa motivujete v kabíne?

Marin: "Samozrejme chceme dať zo seba kolektívne maximum. Hovorím aj ja mužstvu, že stále musíme chcieť dať zo seba všetko. Nehráme každý zápas s TOP mužstvami, avšak v každom musíme byť čo najviac motivovaní a dať do toho všetko."
Otázka na Van Daeleho: Pracujete ešte na prestupe nejakého hráča, napríklad útočníka, kde ste spomínali problémy na jeseň?

"To je veľmi dobrá otázka. Ako vieme, tak prestupové okno je do konca februára. Každý príchod, každá zmena musí zapadať do filozofie a rozpočtu, a tak sme aj pracovali doteraz. Cez leto sme po Šafrankovi priviedli Maleca, ktorý však nezapadol do mužstva. Potrebujeme nájsť útočníka, ktorý je hladný po góloch a hlavne cez zimu je náročnejšie nájsť kvalitného hráča."
Otázka na trénera: Ako ste spokojný s novými hráčmi?

"Medzi novými hráčmi máme dvoch obrancov. Jeden z nich, Koné, je zranený, čím si budeme musieť počkať na jeho premiéru. Ďalší Záhumenský nám dal viacero možností na jeho využitie. Je motivovaný a chce dosiahnuť veľa. Je ochotný nechať krv na ihrisku a to sa mi páči. Ďalší Černák a Herc sú mladíci, ktorý majú svoju kvalitu, avšak Herca v posledných dvoch zápasoch nebolo vidno, no to sa u mladých stáva. Černák prišiel z Prešova do útoku, avšak on je typický záložník. Očakávame však od neho góly."
Pán Rossi, viete si v novom systéme na troch obrancov predstaviť Ljubičića na tomto poste?

"V prípade potreby možno áno, ale Marina považujeme za stredného záložníka a tam ho aj potrebujeme. Presun by bol v krajnom prípade."

Marin: "Ja by som sa presunul na ten post v tom prípade, že by to odo mňa tréner chcel. Som na to pripravený."
Krisztián Németh

"Naše mužstvá sa pripravovali v domácich podmienkach, avšak tie sú na svetovej úrovni. Máme tu 7 ihrísk prírodných a 3 syntetické. Naša U17 je po jeseni prvá, čo je prvýkrát v histórii klubu. Avšak nie výsledky sú prvoradé. Naďalej sa nám zvyšuje aj počet reprezentantov. Snažíme sa využiť boom okolo mužstva v rámci Žitného ostrova a samozrejme zvyšovať úroveň futbalu v celom regióne. V rámci neho spolupracujeme aj s Komárnom, kde šli z nášho mužstva štyria hráči. A takto by som sumarizoval aktuálnu situáciu mládeže."
Marin Ljubičić

"Zimná príprava bola ťažká. Mali sme zápasy v Turecku, kde sme veľmi radi, cítime sa tam dobre. Ešte tento týždeň sa pripravujeme na Senicu. Prvý zápas je vždy ťažký, avšak verím mužstvu. DAC hráva stále dobre, no minulý rok sme veľa zápasov na jar neprehrali, no verím, že budeme na tom teraz ešte lepšie. Čo sa týka nových hráčov. Nemáme s nimi problém, sme ich príchodom radi. Každý mladý hráč sa tu dobre cíti. Aj pre mňa nič neznamená, či je hráč mladý alebo starý a myslím, takže aj nováčikovia sa tu cítia dobre."
Marco Rossi

"Čo sa týka zimnej prípravy. Začali sme približne pred mesiacom. Mali sme osem zápasov a veľa tréningov. Mali sme dlhšiu prípravu ako cez leto a navyše nám nechýbali reprezentanti. Pracovali sme na taktickej stránke. Sme schopní hrať rôzne systémy napríklad s tromi, či štyrmi obrancami. Čo sa týka nových hráčov. Ak sme boli doteraz mladí, tak sme ešte mladší a možno aj mladší ako Žilina. Prišli futbalisti s rokmi narodenia 1995, 1996. Okrem Pačindu, Davisa a Ljubičića sú všetci hráči narodení v roku 1995. Najprv sa teda sústreďujeme na Senicu. Bude to tvrdý zápas. Mužstvo veľa investovalo, má nového trénera, filozofiu a myslím, že bude veľmi chcieť vyhrať."
Jan Van Daele

"Informácia o permanentkách je výborný štart jarnej časti sezóny. To, čo sa pred sezónou stanovilo ako cieľ, sme splnili – byť v TOP šesť. Sme štvrtí a zaslúžene. S vedomím toho, že sme v TOP 4 sme šli do zimného transferového obdobia. Zistili sme, že musíme sa posilniť v obrane. Huk a Šatka odohrali komplet 90 minút. Prišiel tak Záhumenský, ktorého sme pozorovali dlhšiu dobu a prišiel aj Koné, ktorí sa nevedel presadiť v širokom kádri Djungardenu. Vedeli sme, že potrebujeme posilniť aj kreativitu, a preto prišiel Herc – Slovák, ale odchovaný z Anglicka. Ďalej sme potrebovali aj niekoho do útoku, keďže útočníci nesplnili očakávania. Stiahli sme tak z hosťovania Černáka, ktorý je talentovaný a ukázal pokrok. Čo sa týka cieľov, tak ten je v prvom rade TOP 6. Koncentrujeme sa na prvé tri zápasy a najprv na zápas v Senici. Potrápila aj Žilinu. Potom nás čakajú domáce zápasy, kde čakáme, že nám pomôžu fanúšikovia. Zmeny v kádri boli v rámci našich možností a počas zimy sme mali čas aj popracovať na zmenách herného systému a všetky zmeny sa diali v rámci našej koncepcie."
Úvodné slovo si zobral Krisztián Nagy, ktorý všetkých srdečne privítal a pozdravil a potvrdil, že je predaných bolo 3115 permanentiek. Prvému odovzdal slovo Van Daelemu.

Tlačová konferencia sa práve začína.
Do Press centra MOL Arény pomaly, ale isto, prichádzajú zástupcovia médií, ale aj hlavný predstavitelia tlačovej konferencie. Pomaly začíname.
Tlačovej konferencie sa zúčastnia:

- Jan Van Daele (športový riaditeľ)
- Marco Rossi (hlavný tréner)
- Marin Ljubičić (kapitán mužstva)
- Krisztián Németh (manažér mládežníckej akadémie)
- Krisztián Nagy (manažér pre vonkajšie vzťahy)
Najbližší víkend naplno vypukne jarná časť Fortuna ligy, avšak ešte pred jej prvým dielikom vás prevediem tlačovou konferenciou klubu FC DAC Dunajská Streda. Verím, že budete s nami.

Na úvod si zhrňme doteraz známe informácie. Klub zo Žitného ostrova ukončil jesennú časť ročníka na štvrtom mieste s bilanciou 8-3-8 pri skóre 25:20. S tridsaťdva získanými bodmi potrebuje vo zvyšných troch kolách základnej časti udržať štvorbodový náskok nad siedmou Nitrou, kým líder tabuľky z Trnavy má nad žlto-modrým celkom jedenásťbodový náskok.

Počas zimnej prípravy nastali v kádri v podstate len kozmetické zmeny a aj tie sa zatiaľ javia len v prospech posilnenia mužstva. Dunajská Streda sa rozlúčila s Branislavom Ľuptákom a Jakubom Kosorinom, kým Musefiu Ashiru sa vrátiť z hosťovania do Zbrojovky Brno. Ďalej na hosťovanie odišli nazbierať zápasovú prax Kristóf Domonkos, Dominik Špiriak a András Mészáros do druholigového Komárna. Tomáš Malec prestúpil do litovskej Žalgirius Vilnius. Hráči samozrejme putovali aj smerom do kádra. Prvou posilou sa stal Timotej Záhumenský (Zlaté Moravce), ďalej na hosťovanie prišli Souleymane Koné (Djurgårdens IF), Christián Herc (Wolverhampton), Martin Jedlička (Mladá Boleslav) a z hosťovania sa vrátil Roland Černák (Prešov).

DAC odohral počas zimnej prípravy osem priateľských stretnutí. Najprv zdolal Inter Bratislavu 5:0, prehral s českým Olomoucom 1:2, prehral s maďarským Gyirmótom Győr 1:2, remizoval s dánskym Helsingørom 1:1, pripísal si výhry s kvalitným bosnianskym Željezničar Sarajevo 2:1 a s českým Brnom 2:1. Svoj posledný zápas na sústredení v tureckom Beleku prehral 0:1 s ruským druholigistom FC Orenburg, kým generálka na jarnú časť sezóny skončila víťazstvom Dunajskej Stredy 1:0 nad Zalaegerszegegom vďaka úspešnej Mervóvej hlavičke v poslednej minúte. Celková bilancia "Žlto-modrých" je 4-1-3 a skóre 14:9. Najlepším strelcom prípravy je trojgólový Erik Pačinda, kým po dva presné zásahy si pripísali Malec, Mervó a Vida. Jedným gólom sa prezentovalo päť hráčov – Herc, Černák, Koné, Divković a Davis.

Mužstvo z južného Slovenska a ambíciami na postup do európskych súťaží absolvovalo okrem tvrdej prípravy v domácich podmienkach aj spomínané sústredene v tureckom Beleku, po ktorom zverinci Rossiho veria, že na nekompromisné boje o čo najvyššie priečky sú maximálne pripravení.
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 09:30.

Tlačová konferencia DAC Dunajská Streda

konec